500.000 euro voor doorontwikkeling van nieuw middel tegen tbc

Nieuw onderzoek geleid door VU en Amsterdam UMC krijgt 5 ton onderzoeksfinanciering vanuit NWO voor de preklinische doorontwikkeling van een nieuw middel tegen tuberculose.

06-11-2020 | 15:04

Vanuit de VU is organisch chemicus Eelco Ruijter betrokken en vanuit VU en Amsterdam UMC Wilbert Bitter en Alex Speer. Andere partners in het onderzoeksproject zijn het Erasmus MC en het Radboudumc. Het project krijgt 500.000 euro vanuit NWO-programma NACTAR.

De komende twee jaar gaan de wetenschappers aan de slag met het onderzoeksproject, genaamd Targeting Mycobacterium tuberculosis, setting up the stage for type VII secretion inhibitors. Het project draait om onderzoek naar antimicrobiële stoffen die de bacterie die tuberculose (tbc) veroorzaakt, te lijf kunnen gaan.

De ziekte tuberculose kost jaarlijks 1,5 miljoen mensenlevens en wordt moeilijker behandelbaar door het ontstaan van resistente bacteriestammen. Projectleider Wilbert Bitter: “Ons lopende onderzoek bevindt zich in een lastige tussenfase: experimenten kennen strenge veiligheidseisen en zijn daardoor duur, bedrijven zijn nog niet direct geïnteresseerd. De experimenten die we nu dankzij deze financiering kunnen doen, zijn essentieel om hen te overtuigen van de werking van ons nieuwe middel.”

NACTAR
Antibioticaresistentie is wereldwijd een bedreiging voor de volksgezondheid. De behoefte aan nieuwe middelen en manieren om bacteriële infecties te bestrijden is dan ook groot. Wetenschappers en het bedrijfsleven hebben daarom de handen ineen geslagen in het NWO-onderzoeksprogramma NACTAR. De samenwerking binnen onderzoeksprojecten moet bijdragen aan een soepele benutting van onderzoeksresultaten binnen het Nederlandse zorgstelsel.