IVM-VU onderzoekers dragen bij aan lancering Our Energy platform

Our Energy is een nieuwe online bron voor educatie en bewustmaking over energie voor burgers en energiecommunities in de Europese Unie. Het platform is gelanceerd als onderdeel van NEWCOMERS, een EU Horizon 2020 project onder leiding van onderzoekers Julia Blasch en Nicolien van der Grijp van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

10-12-2020 | 10:00

Energiegerelateerde kennis toegankelijker maken
Our Energy richt zich voornamelijk op lokale en virtuele energiecommunities in de Europese Unie, hun leden en andere geïnteresseerde burgers, maar ook op beleidsmakers en besluitvormers, onderzoekers en andere stakeholders die betrokken zijn bij het realiseren van klimaatneutrale energiesystemen. De missie van het platform is om kennis vanuit academische teksten om te zetten in korte en eenvoudige content zodat nieuwe energiegerelateerde kennis de doelgroep beter bereikt.

Het platform biedt interactieve, korte multimediapresentaties, quizzen en andere dynamische manieren om kennis te delen. Alle inhoud wordt door experts beoordeeld en verrijkt met gesproken tekst. Blasch: “Het Our Energy platform biedt een gemakkelijk toegankelijke bron van informatie en inspiratie voor bestaande energiecommunities, maar ook voor geïnteresseerde burgers die overwegen zo’n community op te richten of er lid van te worden. We hopen dat het platform zal helpen om het potentieel van energiecommunities te realiseren in de transitie naar duurzamere energiesystemen.”

Inzichten uit IVM-onderzoek
Projectleiders Blasch en van der Grijp, evenals IVM-onderzoekers Daniel Petrovics en Bianca Vermeer, droegen bij aan de lancering van het platform en zullen regelmatig inzichten uit hun eigen onderzoek toevoegen. Van der Grijp: "Wij deelden bijvoorbeeld een korte uitleg over het theoretische kader dat we gebruiken. Het kader is gebaseerd op de polycentrische bestuurstheorie en vooral gericht op leermechanismen tussen en binnen energiecommunities." Naast de bevindingen uit het NEWCOMERS project, zijn ook EU Horizon 2020 zusterprojecten en andere organisaties uitgenodigd om hun kennis te delen.

Over NEWCOMERS
NEWCOMERS (New Clean Energy Communities in a Changing European Energy System) is een door Horizon 2020 gefinancierd project waarin nieuwe vormen van communities voor schone energie worden verkend. Dit doen de partners met behulp van een innovatieve holistische benadering die gebruikmaakt van geavanceerde theorieën en methoden uit een breed scala van sociale wetenschappen in combinatie met technische kennis en inzicht vanuit de energiesector.

Het doel van het project is om praktische aanbevelingen te doen over hoe de Europese Unie, evenals nationale en lokale overheden, nieuwe communities voor schone energie kunnen ondersteunen om hen te helpen zich verder te ontwikkelen en bij het ontplooien van hun potentiële voordelen voor burgers en de Europese Energie-Unie. Het NEWCOMERS consortium bestaat uit acht partners vanuit zes verschillende EU-lidstaten, namelijk Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Slovenië en Italië.