Synthetische biologie voor het grote publiek

Het iGEM Amsterdam 2020 team, bestaand uit bèta-studenten van VU en UvA, werkt dit jaar samen met microbenmuseum Micropia. Tijdens de twee weken van de herfstvakantie geven de studenten dagelijks workshops over duurzame microben in Micropia.

08-10-2020 | 12:30

De International Genetically Engineered Machine (iGEM) competitie is een jaarlijkse, internationale competitie op het gebied van synthetische biologie. Studenten bedenken tijdens de wedstrijd creatieve oplossingen voor wereldse problemen. De prestigieuze wedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door het Amerikaanse topinstituut MIT (Massachusetts Institute of Technology). Studenten van over de hele wereld doen mee, waaronder dus het Amsterdamse team.

Microben stoffen laten maken
De 2020-competitie loopt nog: de ‘Giant Jamboree’, een tentoonstelling van alle projecten, is half november. Het iGEM Amsterdam 2020 team is momenteel nog hard bezig met hun project: ze combineren en analyseren metabole databases om te voorspellen hoe ze microben stoffen kunnen laten maken die de microben niet uit zichzelf maken.

Naast hun wetenschappelijke werk willen de studenten echter ook het grote publiek alles vertellen over hun project rondom duurzame microben, en ze willen de discussie aangaan over de impact die hun project kan hebben op de maatschappij. Daarom geven ze vanaf 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, tot en met 25 oktober (herfstvakantie) dagelijks van 13.00 tot 15.00 uur workshops bij Micropia. Ze nemen de bezoeker mee op reis door hun project en vertellen alles wat ze weten over hun stabiele duurzame micro-fabriekjes.