VU Startups Digi.bio en NextRound in de race voor ‘Beste academische startup van Nederland’

Digi.bio en NextRound behoren tot de twintig academische startups met baanbrekende innovaties voor Nederland. Dat is de selectie die is gemaakt door de Vereniging van Universiteiten (VSNU), Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en Techleap, voor de finale van de tweede editie van de Academic Startup Competition.

05-10-2020 | 13:23

Uit een groot aantal aanmeldingen zijn de meest innovatieve en baanbrekende startups vanuit diverse disciplines geselecteerd. Welke tien startups zich uiteindelijk ‘Beste Academische Startup van 2020’ mogen noemen, zal in de komende periode worden bepaald.

Digi.Bio is een startup voor digitale biologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en overbrugt de kloof tussen biologie, software en hardware door digitale laboratoriumautomatiseringsplatforms te bouwen voor wetenschappelijke onderzoekers. Met dit platform wordt de ontdekking van nieuwe oplossingen voor grootse uitdagingen in de gezondheidszorg, voeding en bio-economie versneld. Digi.Bio is opgericht door een groep interdisciplinaire ingenieurs en wetenschappers: Federico Muffatto, Frido Emans en Jelmer Cnossen.

VU Startup NextRound is de eerste slimme vrijhangende bokszak die de gebruiker nauwkeurige en betrouwbare feedback geeft over impactkracht, timing en precisie. De gegevens worden gebruikt om een gamified workout-ervaring te creëren en om mensen intrinsiek te motiveren om te gaan sporten en ze net zo verslaafd te maken aan NextRound als aan games. Beide Startups zijn deel van Amsterdam Venture Studios, gevestigd op de VU Campus.

Selectieprocedure
Alle twintig startups staan voorvooruitstrevende en baanbrekende innovaties binnen diverse disciplines als Life Sciences, Health, High Tech, Energy, Logistics en Agri-food. De finalisten zijn geselecteerd op basis van hun waardepropositie, het innovatieve karakter van de technologie, de potentie van hun business- en verdienmodel, en de teamsamenstelling van de startup.

Uit de lijst van finalisten selecteert een vakjury in november tien winnaars. Deze winnaars mogen een jaar lang de titel ‘Beste Academische Startup van 2020’ dragen en krijgen toegang tot speciale workshops, peer to peer learning, en een groot (inter)nationaal netwerk van ervaren ondernemers en onderzoekers. Ook nemen de startups deel aan een door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aangeboden online incubatie missie naar de Verenigde Staten. Tijdens deze missie maken de startups kennis met de nieuwste technologieën en bedrijfsinnovaties binnen hun discipline, en leren ze van ervaren ondernemers de kneepjes van het vak over zaken doen in de Verenigde Staten. Zo krijgen de winnaars de kans om van startup door te groeien naar scaleup.

Over de Academic Startup Competition
De Academic Startup Competition, die voor de tweede keer wordt georganiseerd, is een gezamenlijk initiatief van de AcTI, Techleap en de Vereniging van Universiteiten. Het doel van de competitie is het genereren van zichtbaarheid en ontwikkelkansen voor baanbrekende innovaties vanuit de Nederlandse universiteiten. Zo bundelen AcTI, Techleap en de universiteiten binnen de competitie hun krachten om een zo sterk mogelijk academisch startup ecosysteem te ontwikkelen. Dit met als doel de excellente Nederlandse wetenschappelijke kennis te vertalen naar nieuwe producten of diensten. Zo is de impact van de wetenschap op de samenleving het grootst.

Kijk op de website voor meer informatie over de competitie.