500.000 euro voor inzet kunstmatige intelligentie bij deeltjesonderzoek

Het Netherlands eScience Center honoreert het softwareproject van theoretisch fysicus Juan Rojo (VU/ Nikhef). Het project richt zich op de inzet van grafische processoren en lerende computers voor onderzoek naar de sterke kernkracht.

16-04-2021 | 13:21

In het kader van het ASDI programma (accelerating scientific discovery) krijgt het project een half miljoen euro. De helft daarvan is een in-kind bijdrage, die bestaat uit werk van softwarespecialisten van het eScience Center. De rest is bestemd om nieuwe postdoc onderzoekers in te huren. In totaal zijn er acht projecten in het ASDI 2020 gehonoreerd.

Sterke kernkracht
Het project van Juan Rojo draait om het optimale gebruik van grafische processoren voor onderzoek naar de sterke kernkracht, die tussen quarks en globen in kerndeeltjes. Rojo wil kunstmatige intelligentie gebruiken om die kracht beter in beeld te krijgen in experimenten.

Tot nog toe zijn lerende computers wel ingezet voor specifieke analyses van de sterke kracht in bijvoorbeeld kerndeeltjes of atoomkernen. Rojo en zijn team gaan nu software ontwikkelen die aansluit bij grafisch rekenen en meer algemeen bruikbaar is in versnellerexperimenten.

Gaming-industrie
Grafische processoren zijn ontwikkeld in de gaming-industrie, omdat ze relatief goedkoop grote hoeveelheden data tegelijk kunnen verwerken. De laatste jaren groeit de belangstelling voor de nieuwe technieken vanuit de wetenschap, ook in de deeltjesfysica. Het eScience Center onderkent met deze toekenning deze nieuwe trend.

Op termijn hoopt Rojo de nieuwe technieken te kunnen gebruiken in een nieuw versnellerproject in de VS, de Electron Ion Collider in Brookhaven, waarbij hij betrokken is. Deze EIC moet rond 2030 in bedrijf komen.