Bosbranden Australië wake-up call voor extreme effecten klimaatverandering

De bosbranden in de Australische Black Summer zijn een ‘wake-up call’ die de extreme effecten van klimaatverandering aantonen. Dat stelt een team van experts op het gebied van klimaatveranderingen en bosbranden, waaronder VU aard- en klimaatwetenschapper Tanya Lippmann, in een studie waarin de factoren die de ramp veroorzaakten werden onderzocht.

13-01-2021 | 13:09

In het zomerseizoen van 2019/2020 had Australië te maken met extreme droogte en als gevolg daarvan kampten grote delen van het land met hevige bos- en natuurbranden. Deze zomer wordt daarom door Australiërs de Black Summer genoemd, de zwarte zomer. De studie, die onlangs gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications Earth and Environment, concludeert dat het verbeteren van de methoden die worden gebruikt om aan te passen aan de toename van het brandrisico in Australië, terwijl er ook dringende inspanningen worden geleverd om de wereldwijde klimaatverandering in te dammen, de beste strategie is om verdere toename van het brandrisico te beperken.

Invloed klimaatverandering op bosbranden
De studie volgt op een open brief waarin wordt gewaarschuwd voor de manieren waarop klimaatverandering het risico op bosbranden in Australië vergroot. Deze brief is uitgebracht tijdens het hoogtepunt van de Australische Black Summer brandcrisis en ondertekend door meer dan 400 klimaat- en branddeskundigen van over de hele wereld. Tanya Lippmann (promovendus, afdeling Aardwetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam) schreef deze open brief, samen met 7 andere wetenschappers.

“Toen er net buiten mijn thuisstad Sydney branden woedden tijdens een reis naar huis in december 2019, raakte ik gefrustreerd door nationale campagnes en politieke toespraken die wezen op brandstichting en de omvang van de branden bagatelliseerden. In onze open brief wezen we op concreet bewijs dat door de mens veroorzaakte klimaatverandering het brandrisico verhoogde en deden we een oproep tot actie om klimaatverandering te beperken. Deze brief leidde tot de enorme gezamenlijke inspanning, waarbij 17 brand- en klimaatexperts betrokken waren, om de recente studie te publiceren. ”, zegt Lippmann.

De auteurs waarschuwen dat brandrampen, zoals de Black Summer, op verschillende manieren worden verergerd vanwege door de mens veroorzaakte klimaatverandering. “Het extreme brandseizoen van 2019/2020 suggereert dat het brandrisico in Zuidoost-Australië sneller zou kunnen toenemen dan eerder werd verwacht op basis van sommige klimaatmodelprojecties. Door de mens veroorzaakte klimaatopwarming zal vrijwel zeker de duur, frequentie en intensiteit van bosbranden in Zuidoost-Australië verhogen. Voortdurende stijgingen van het kooldioxidegehalte in de atmosfeer zijn de komende decennia onvermijdelijk.”, aldus Lippmann.

Black Summer bosbranden
De studie wijst erop dat voorspellingen van meer dan 10 jaar geleden over dat een toename van het klimaatgerelateerde brandrisico direct waarneembaar zou zijn in 2020, lijken te zijn uitgekomen met de Black Summer branden. Hoofdauteur van het artikel, professor Nerilie Abram van de Australian National University (ANU), zei dat de Black Summer branden ongekend waren qua omvang en kracht, evenals het aantal branden dat overging in extreme ‘pyrocumulonimbus’-gebeurtenissen, extreem gevaarlijke branden die hun eigen onweersbuien veroorzaken.

Het team dat bij deze studie betrokken is, omvat klimaatexperts van het ARC Center of Excellence for Climate Extremes en bosbranddeskundigen van de NSW Bushfire Risk Management Research Hub en wetenschappers vanuit universiteiten in Australië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland (Vrije Universiteit Amsterdam).