VU levert minister van Sport en Bewegen aan het Studentenkabinet

Geen regeerakkoord voor vier jaar, maar een plan voor de lange termijn, gebaseerd op de wetenschap. De universiteiten van Nederland presenteren – vlak na de verkiezingen en midden in de formatie – een alternatief regeerakkoord. Veertien studenten vormen het eerste Nederlandse Studentenkabinet en vertegenwoordigen elk een eigen ministerspost met een passend plan voor de toekomst van Nederland. Namens de Vrije Universiteit Amsterdam is Hila Bawary minister van Sport en Bewegen.

30-03-2021 | 10:30

Minister van Sport en Bewegen
De ambitie van minister Hila Bawary is om overgewicht onder de Nederlandse bevolking terug te brengen naar 35 procent in 2040. Om dit voor elkaar te krijgen moeten Nederlanders meer gaan bewegen en moeten zij gezondere voedingskeuzes maken. In haar plan legt Bawary uit hoe zij dit voor elkaar wil gaan krijgen. “We gaan mensen meer in beweging krijgen door meer groen in de leefomgeving te creëren. Daarnaast speelt voeding ook een belangrijke rol in de strijd tegen overgewicht. Daarom moeten gezonde producten zoals groente en fruit goedkoper worden en moeten bijvoorbeeld suikerhoudende dranken duurder worden.” Het hele plan van minister Bawary is hier te vinden. 

Plannen gebaseerd op wetenschap
In een beleidsplan presenteren de student-ministers duurzame plannen voor de toekomst. Ze geven hun visie op maatschappelijke thema’s waarbij innovatie, technologie, wetenschap en universiteiten een cruciale rol spelen. Niet gebaseerd op politiek die zich laat leiden door dagelijkse agenda’s of de gunst van kiezers, maar gebaseerd op gedegen onderzoek en wetenschap. Alle programma's en plannen zijn te vinden op studentenkabinet.nl

Nieuwe ministersposten
De ministersposten laten zien dat het alternatieve kabinet met een frisse blik naar de toekomst kijkt. Zo introduceren de studenten onder meer een Minister van Data & Privacy, Sport en Bewegen, Gezond Leven, Innovatie, de Nieuwe Datawerken, Inclusieve, Duurzame Economie en LOVE (Landbouw, Omgeving, Voedsel en Energie).