VU-studenten winnen eerste prijs voor vaccinatieplan

Masterstudenten Business Analytics van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben de eerste prijs gewonnen in een competitie om de logistiek rondom een nationaal vaccinatieprogramma te ontwikkelen. De jury was onder de indruk van de inzending van het team, dat bestond uit subteams waarin ook studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Utrecht waren vertegenwoordigd.

23-02-2021 | 10:27

De Topsectoren Logistiek, LSH, ICT en Creatieve Industrie vroegen in december 2020 gezamenlijk aan Nederlandse onderzoekers om voorstellen in te zenden voor de vaccinatieproblematiek. De onderzoekers werd gevraagd een integraal logistiek concept voor het covid-vaccinatieprogramma te ontwikkelen, waarmee snel, zorgvuldig, verantwoord en nauwkeurig 95 procent van de Nederlandse bevolking kan worden ingeënt. Naast een robuust logistiek model, is ook informatievoorziening en appreciatie, acceptatie en nauwkeurigheid van de operatie van groot belang.

Niet vanuit één perspectief
Een grootschalige vaccinatiecampagne kan onmogelijk vanuit één perspectief bekeken worden: wat logistiek werkt, is niet per sé de optimale oplossing vanuit het perspectief van de burger. Wanneer ouderen lang moeten reizen om vervolgens in de kou te wachten op een prik, zal dat de bereidwilligheid niet bevorderen. En zonder een gedegen logistieke operatie kan de benodigde efficiëntie en snelheid van vaccineren niet bereikt worden.

Een jury onder voorzitterschap van Albert Veenstra, wetenschappelijk directeur van TKI Logistiek, kende de eerste prijs toe aan het studentenproject: ‘A fast and responsive supply chain’, onder begeleiding van lector Dennis Moeke van HAN University of Applied Sciences en hoogleraar Rob van der Mei van VU Amsterdam en het Centrum Wiskunde & Informatica.

Simulatietool
Het subproject van de VU-studenten bevatte het ontwikkelen van een door algoritmes onderbouwde, universele simulatietool waarmee keuzes en gevolgen inzichtelijk worden in een dashboard, dat kan ondersteunen in besluitvorming en maatschappelijke acceptatie. Het model voor deze tool is inzetbaar bij verschillende pandemieën en strategieën. De jury was onder de indruk van de integraliteit het plan, met grote aandacht voor zowel het registratieproces vanuit de gebruiker als het logistieke proces. Het team, bestaande uit Tara Zver, Nina Malbasic, Renze Dijkstra, Berend Markhorst en Daan Otto, heeft met de eerste prijs tienduizend euro gewonnen.

Een studententeam van de Erasmus Universiteit Rotterdam won de tweede prijs, met een gedegen analyse van deelaspecten van het logistieke model, waarbij (internationale) best practices zijn geïdentificeerd. Henri Boersma van Maastricht University Medical Centre won ook een tweede prijs met een voorstel voor het gebruiken van de distributie en infrastructuur van supermarkten, waardoor het vaccineren dicht bij de mensen in de buurt kan worden gebracht.