Nieuws

Toby Kiers ontvangt Vici-beurs voor onderzoek naar schimmelnetwerken

14-04-21

Evolutionair bioloog Toby Kiers van de Vrije Universiteit Amsterdam ontvangt een Vici-beurs ter hoogte van 1,5 miljoen euro. Deze persoonsgebonden beurs van NWO is bestemd voor haar onderzoek naar hoe schimmels beslissingen nemen tijdens het drijven van handel in nutriënten met hun waardplanten. De vraag is hoe deze hersenloze organismen informatie verwerken en delen in hun complexe netwerk om de juiste handelsstrategieën uit te kunnen voeren.

Coronavirus: updates en veelgestelde vragen

13-04-21

Laatste wijziging op dinsdag 13 april: update over de uitgestelde gedeeltelijke opening van het hoger onderwijs.

Geometrie van rivieren sterk bepaald door bewegingen in de aardkorst

12-04-21

Rivieren geven het landschap vorm, maar welke processen de vorm van rivieren bepalen is een lastige puzzel. Een nieuwe analyse van wereldwijde klimaat, topografie en tektonische gegevens, laat zien dat het verloop van rivieren wereldwijd grotendeels wordt bepaald door bewegingen van de aardkorst. Het klimaat heeft veel minder invloed dan werd gedacht. Dat ontdekte een team van Zwitserse, Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers, waaronder VU-aardwetenschapper Wouter Berghuijs.

Toenemende branden door bliksem in Noordpoolgebied warmen klimaat verder op

06-04-21

Hoewel blikseminslagen nauwelijks voorkomen boven de Noordpoolcirkel, wijst een nieuw onderzoek van de University of California in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam uit dat het Noordpoolgebied een toekomst met aanzienlijk meer bliksem wacht.

Drie bèta-masters scoren bovengemiddeld goed in Keuzegids Masters 2021

01-04-21

De Vrije Universiteit Amsterdam telt een aantal masteropleidingen die het bovengemiddeld goed doen, waaronder drie opleidingen aan de Faculteit der Bètawetenschappen. Dat blijkt uit de beoordelingen van studenten in de Keuzegids Masters 2021 die vandaag is uitgebracht.

Wietse Tol benoemd tot bijzonder hoogleraar Global Mental Health and Social Justice

31-03-21

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft Wietse Tol benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel ‘Global Mental Health and Social Justice’, vanaf 1 maart 2021.

VU levert minister van Sport en Bewegen aan het Studentenkabinet

30-03-21

Geen regeerakkoord voor vier jaar, maar een plan voor de lange termijn, gebaseerd op de wetenschap. De universiteiten van Nederland presenteren – vlak na de verkiezingen en midden in de formatie – een alternatief regeerakkoord. Veertien studenten vormen het eerste Nederlandse Studentenkabinet en vertegenwoordigen elk een eigen ministerspost met een passend plan voor de toekomst van Nederland. Namens de Vrije Universiteit Amsterdam is Hila Bawary minister van Sport en Bewegen.

Nieuwe methode voor diagnose Parkinson in zicht

18-03-21

Een nieuwe studie wijst uit dat de ziekte van Parkinson kan worden vastgesteld op basis van chemische verbindingen die voorkomen op het huidoppervlak. Deze bevindingen zouden kunnen leiden tot een nieuwe test om de neurodegeneratieve aandoening nauwkeurig, snel en kosteneffectief te diagnosticeren door middel van een eenvoudig en pijnloos huidmonster met een wattenstaafje.

Ruim 6 miljoen euro voor onderzoek naar hergebruik afvalwater

12-03-21

NWO heeft een bedrag van ruim vier miljoen euro beschikbaar gesteld voor het programma AquaConnect. Bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties dragen nog eens twee miljoen euro bij. Vanuit de VU zijn IVM-wetenschappers Dave Huitema en Roy Brouwer aangesloten bij AquaConnect; zij brengen hun kennis van waterbestuur en watereconomie in.

Jan-Berend Stuut benoemd als bijzonder hoogleraar Aeolian Sedimentology

04-03-21

Op 1 maart 2021 is Jan-Berend Stuut benoemd als bijzonder hoogleraar Aeolian Sedimentology aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Als marien geoloog onderzoekt Stuut (NIOZ en VU) welke rol woestijnstof speelt in het klimaat op aarde, zowel vroeger als nu.

Belangrijk bewijs gevonden: uitsterven dino’s kwam door meteorietinslag

24-02-21

Bij boringen in de Chicxulub-inslagkrater, waar de meteoriet is neergekomen die de dino's deed uitsterven, is in een kleilaag abnormaal veel iridium gevonden. Door de plek van het iridium in de kleilaag kunnen wetenschappers nu uitrekenen wat er gebeurde in de dagen en jaren na de inslag van de meteoriet. De vondst van abnormaal veel iridium is het laatste stukje bewijs dat nodig is om te kunnen aantonen dat de dinosauriërs door deze meteorietinslag zijn uitgestorven. Aan het onderzoek werkten emeritus hoogleraar Event-Stratigrafie Jan Smit van de Vrije Universiteit Amsterdam en paleoklimatoloog Niels de Winter van de Universiteit Utrecht mee

VU-wetenschappers lanceren spin-off Incircular

24-02-21

Incircular BV is opgericht door drie (bio)chemici aan de Vrije Universiteit Amsterdam die een nieuwe technologie hebben ontwikkeld om eiwitten te stabiliseren: INCYPRO. Deze technologie gaan Saskia Neubacher, Sven Hennig en Tom Grossmann in hun recent gelanceerde spin-off toepassen om eiwitten te stabiliseren voor toepassingen in de ontwikkeling van geneesmiddelen, diagnostische tests en biokatalyse.

Veel groter oppervlak in Afrika in brand dan voorheen gedacht

23-02-21

Nieuwe satellietdata laten zien dat het oppervlak dat jaarlijks verbrandt in Afrika ruim 2 miljoen vierkante kilometer groter is dan voorheen werd aangenomen. Dat ontdekte een team van Spaanse en Nederlandse onderzoekers, waaronder VU-wetenschappers Dave van Wees en Guido van der Werf.

VU-studenten winnen eerste prijs voor vaccinatieplan

23-02-21

Masterstudenten Business Analytics van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben de eerste prijs gewonnen in een competitie om de logistiek rondom een nationaal vaccinatieprogramma te ontwikkelen. De jury was onder de indruk van de inzending van het team, dat bestond uit subteams waarin ook studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Utrecht waren vertegenwoordigd.

VU-proefschrift van wiskundige Bente Bakker is beste van Nederland

12-02-21

Het Platform Wiskunde Nederland (PWN) heeft de Stieltjesprijs voor het beste wiskundige proefschrift in Nederland toegekend aan Bente Bakker.