Coronavirus: Tot 1 juni geen activiteiten op de VU-campus

06-04-20

Lees hier de laatste update van maandag 6 april.

ERC Advanced Grants voor hoogleraren Gijs Wuite, Jeroen Aerts en Pieter Rein ten Wolde

31-03-20

Gijs Wuite, hoogleraar Natuurkunde van Levensprocessen, Jeroen Aerts, hoogleraar Water and Climate Risk en Pieter Rein ten Wolde, bijzonder hoogleraar Natuurkunde van Levende Systemen en AMOLF-groepsleider, hebben een European Research Council (ERC) Advanced Grant gewonnen.

ERC Advanced Grants for professors Gijs Wuite, Jeroen Aerts and Pieter Rein ten Wolde

31-03-20

Gijs Wuite, Full Professor of Physics of Life Processes, Jeroen Aerts, Full Professor of Water and Climate Risk and Pieter Rein ten Wolde, endowed Full Professor of Physics of Living Systems and AMOLF group leader, have been awarded a European Research Council (ERC) Advanced Grant.

Corona virus: VU Amsterdam

27-03-20

The Dutch government decided to close all schools, catering establishments and childcare facilities to help stop the spread of the coronavirus. Therefore Vrije Universiteit Amsterdam has cancelled all classes on campus.

Coronavirus: VU Amsterdam

27-03-20

Op 15 maart heeft het kabinet besloten om onder meer alle scholen, horeca en kinderdagverblijven te sluiten. Ook de Vrije Universiteit Amsterdam heeft haar deuren gesloten om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Esther van den Hengel nieuwe directeur bedrijfsvoering Faculteit Der Bètawetenschappen

26-03-20

Het College van Bestuur is verheugd te kunnen melden dat het met ingang van 1 mei 2020 mevrouw dr.ir. E. (Esther) van den Hengel heeft benoemd tot directeur bedrijfsvoering van de Faculteit der Bètawetenschappen.

Energieverbruik en samenwerking essentieel voor optimale chemische detectie

24-03-20

Een groep internationale onderzoekers bestaande uit Wave Ngampruetikorn en David Schwab van de City University New York en Greg Stephens van de afdeling Natuurkunde van de Vrije Universiteit Amsterdam, ontdekte dat de strategieën voor het organiseren van cellulaire chemische sensoren (chemoreceptoren) om de gevoeligheid te optimaliseren zowel afhankelijk zijn van de betrouwbaarheid van deze sensoren als van de hoeveelheden die ze waarnemen.

Interview: Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding

23-03-20

“Alles valt of staat bij deze uitbraak met de capaciteit van ziekenhuizen om mensen te kunnen beademen”

Inzicht in hoe ‘sensorische vervuiling’ dieren beïnvloedt

16-03-20

Om het effect van geluid- en lichtvervuiling op dieren te bestrijden, moeten onderzoekers eerst begrijpen hoe dieren worden beïnvloed.

ARCNL onderzoekers demonstreren helische zachte Röntgenbundels

12-03-20

Het controleren van de eigenschappen van licht is van groot belang voor veel toepassingen in de natuurkunde, zoals beeldvorming en nanolithografie. Maar voor korte golflengtes (zoals zachte Röntgenstraling) is het controleren van vooral de fase van licht uitdagend gebleken.

VU-onderzoekers confronteren chip-fabrikanten met schijnoplossing voor RowHammer-bug

10-03-20

Onderzoekers van VUSec van de Vrije Universiteit Amsterdam concluderen in een vandaag naar buiten gebracht onderzoek, dat de meeste computersystemen nog steeds heel eenvoudig te hacken zijn, vanwege een kwetsbaarheid in de geheugenchips van Samsung, Micron, and Hynix, de drie grootste DRAM-fabrikanten in de wereld.

Judith Bosmans benoemd tot hoogleraar Methodologie van Doelmatigheidsonderzoek

06-03-20

Judith Bosmans is met ingang van 1 maart benoemd tot hoogleraar 'Methodologie van Doelmatigheidsonderzoek' bij de afdeling Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit in het kader van een Fenna Diemer Lindeboom leerstoel.

Coronavirus: VU follows advice RIVM

05-03-20

Vrije Universiteit Amsterdam monitors developments about the Coronavirus closely. Read the update of Friday 6th March here.

Transitie naar circulaire economie vraagt om nieuwe doelstellingen

03-03-20

"Voor de overgang naar een circulaire economie moeten we niet alleen snel zijn, maar ook rigoureus en gefocust", stelt promovendus Piero Morseletto, verbonden aan de afdeling Environmental Policy Analysis van het Institute for Environmental Studies (IVM) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Morseletto publiceerde een tweetal artikelen over circulaire economie in Resources, Conservation & Recycling en The Journal for Industrial Ecology.