Topopleidingen Aardwetenschappen en Biologie

15-11-18

In de Keuzegids Universiteiten 2019 krijgen zeven VU-bacheloropleidingen het kwaliteitszegel ‘Topopleiding’, waaronder Aardwetenschappen en Biologie. Voor de opleidingen betekent dit dat zij hun eerder verdiende kwaliteitszegel in 2019 behouden en daarmee wederom tot de beste opleidingen van het land behoren.

Klaudia Kuiper benoemd tot hoogleraar Sedimentologie

15-11-18

Per 1 november is Klaudia Kuiper benoemd tot hoogleraar Sedimentologie. De leerstoel is ingebed in de afdeling Aardwetenschappen met een aanstellingsomvang van 1,0 fte.

Eerste studenten internationaal Ecology programma VU halen diploma

13-11-18

Als onderdeel van de master Ecology biedt de VU de International Master of Biodiversity Ecology and Evolution (IMABEE) aan. De eerste studenten hebben nu hun diploma gehaald, na een vol jaar in het uitwisselprogramma in Amsterdam.

Natuurkundigen laten licht ‘kwispelen’

07-11-18

Een team fysici van de VU en ARCNL is erin geslaagd om licht dat door een microscopisch kleine opening gaat, te sturen in een willekeurige richting. Dit is van belang voor een toepassing als ‘het Internet van de toekomst’, waarin licht de rol van elektrische signalen zal overnemen.

Koen Hindriks nieuwe hoogleraar Kunstmatige Intelligentie

07-11-18

Het College van Bestuur van de VU heeft per 1 oktober 2018 Koen Hindriks benoemd als hoogleraar op de leerstoel ‘Kunstmatige Intelligentie’ bij de afdeling Informatica.

Vrije Universiteit en Micropia gaan intensiever samenwerken

06-11-18

Op dinsdag 6 november tekenden ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius en Holger Lill, hoofd van de vakgroep Moleculaire Celbiologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, een intentieverklaring om de samenwerking uit te breiden. De intensievere samenwerking biedt nieuwe mogelijkheden voor onderzoek en ondersteunt de kennismaking van het publiek met microbiologie.

NWO Natuurkunde Valorisatie Prijs 2018 voor Davide Iannuzzi

01-11-18

De tiende NWO Natuurkunde Valorisatie Prijs gaat naar Davide Iannuzzi, hoogleraar Experimentele Fysica aan de VU. Hij ontvangt 250.000 euro.

Drie toekenningen voor IVM in Europese Call Biodivscen

30-10-18

Het bestuur van NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft voor de Europese call Biodivscen zes projectvoorstellen goedgekeurd waarvan drie voorstellen van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM).

Blauw-groene daken met EU-subsidie op Amsterdamse corporatiewoningen

18-10-18

Het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de VU neemt deel aan een Amsterdams consortium dat een subsidie krijgt van 4,8 miljoen Euro voor het project RESILIO voor de aanleg van blauw-groene daken in vier stadswijken. De waterbergende daken zijn bedoeld als maatregel voor klimaatadaptatie én verbetering van de biodiversiteit. Door het gebruik van sensoren zijn ze slim en maken micro-watermanagement mogelijk.

Elsevier Artificial Intelligence Lab opent in Amsterdam

18-10-18

Het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) en information- analytics bedrijf Elsevier openen op vrijdag 19 oktober samen het Elsevier AI Lab. Het lab, een enerverende krachtenbundeling tussen wetenschap en bedrijfsleven, bevindt zich in het Science Business Park te Amsterdam. De opening leidt tot een verdere versterking van het aanzien dat de regio Amsterdam in binnen- en buiteland geniet als een kenniscentrum voor datawetenschap en kunstmatige intelligentie.

Chemisch fysicus Stefan Vuckovic wint Dick Stufkens Prijs 2018

17-10-18

De Dick Stufkens Prijs 2018 voor het beste proefschrift van de Holland Research School of Molecular Chemistry is toegekend aan dr. Stefan Vuckovic. Hij ontwikkelde een geheel nieuwe aanpak voor de quantummechanische berekening van de energieën van atomen en moleculen. Zijn proefschrift legt de basis voor een veel nauwkeuriger modellering van geneesmiddelen, katalysatoren, zonnecellen en batterijen.

Lancering nieuwe Bachelor Mechanical Engineering

11-10-18

Tientallen scholieren, ouders en decanen van middelbare scholen hebben bij het Regius College in Schagen een informatiebijeenkomst bezocht voor de nieuwe bacheloropleiding Mechanical Engineering, die de VU en de Universiteit Twente vanaf september 2019 samen aanbieden. Met deze opleiding kunnen leerlingen met een technisch profiel eindelijk kiezen voor een universitaire technische opleiding in de regio en komen de twee universiteiten tegemoet aan de enorme vraag naar universitaire technici in de regio.

Klimaatvoordelen duurzaam bosbeheer vallen tegen

11-10-18

Duurzaam bosbeheer kan, zo is de verwachting, de opwarming van de aarde vertragen, doordat daarmee CO2 uit de atmosfeer wordt gehaald. Uit nieuw onderzoek in Nature blijkt echter dat het duurzaam beheren van de Europese bossen géén invloed heeft op het Europees klimaat. Het zou bovendien een afname van 25 procent van de houtproductie met zich meebrengen.

Jan Willem Erisman gestegen in de Duurzame top 100

10-10-18

Trouw presenteert dit jaar voor de tiende keer de Duurzame 100, de ranglijst van groenste denkers en doeners in Nederland. Jan Willem Erisman is gestegen van positie 72 (vorig jaar) naar plek 41.

Lancering App tegen babbeltrucs

08-10-18

Seniorenorganisatie KBO-PCOB heeft samen met het Network Institute Vrije Universiteit Amsterdam een app ontwikkeld waarmee ouderen hun weerbaarheid kunnen verhogen tegen babbeltrucs. Met deze multifunctionele training kunnen ouderen hun weerbaarheid verhogen en beter weerstand bieden tegen zogenaamde babbeltruc. Marco Otte, van Tech Labs Vrije Universiteit Amsterdam: “Op basis van realistische scenario’s en state-of-the-art spraakanalyse kunnen ouderen een babbeltruc ervaren en leren zich hiertegen te verweren in de toekomst. Door deze training te ontwikkelen in de vorm van een (mobiele) app, is het makkelijk toegankelijk voor ouderen die vaak beschikken over smartphones of tablet.”