Klimaatmodellen vergeleken met geologische bewijzen

20-11-19

Een internationaal team milieu- en klimaat-wetenschappers, onder leiding van VU-wetenschapper Paolo Scussolini, testte klimaatmodellen met geologisch bewijs uit vroegere tijden. Door het bestuderen van het geologische verleden kunnen we belangrijke lessen leren over de toekomst van ons klimaat.

Groot lek in chips niet aangepakt door Intel

13-11-19

Ondanks de ontdekking van een lek in chips van Intel die door de Systeem- en netwerkbeveiligingsgroep (VUsec) van de Vrije Universiteit Amsterdam afgelopen mei bekend werd gemaakt, blijkt dat de chips van Intel kwetsbaar blijven door onvolledige en gebrekkige aanpassingen door de chipsfabrikant.

Groot lek in chips niet aangepakt door Intel

12-11-19

5,4 miljoen euro om effectiviteit medicijnen beter in beeld te brengen

07-11-19

Het internationale consortium Photonics Translational Research – Medical Photonics (MEDPHOT) onder leiding van hoogleraar Biofotonica Johannes de Boer van de Vrije Universiteit Amsterdam krijgt 5,4 miljoen euro uit het Perspectiefprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor het programma ‘Licht voor beter zicht op ziekten’. Het onderzoek gaat mede uitgevoerd worden in het recent geopende Amsterdam UMC Imaging Center.

Martin Luther King Lezing 2019

05-11-19

Van harte nodigen we je uit voor de lezing op 28 november van 19.30 – 21.15 uur in de Aula van het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Impact Award 2019 voor hoogleraren Erwin Peterman en Gijs Wuite

05-11-19

Erwin Peterman, hoogleraar Natuurkunde van Levende Systemen, en Gijs Wuite, hoogleraar Natuurkunde van Levensprocessen hebben de Impact Award 2019 gewonnen. De Amsterdamse Impact Award wordt ieder jaar toegekend aan gerenommeerde onderzoekers of onderzoeksgroepen, die met hun onderzoek en innovaties een betekenisvolle bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij. De Award is een lifetime achievement award en geen geldprijs.

Federica Burla wint Minerva-Prijs natuurkunde

01-11-19

De NWO-prijs voor de beste wetenschappelijke publicatie van een vrouwelijke natuurkundige gaat naar VU- en AMOLF-promovendus Federica Burla (Fysica van Levende Systemen).

Subsidie voor onderzoek stoppen-met-roken bij ernstig psychiatrische aandoeningen

25-10-19

Onderzoekers Marcel Adriaanse (Gezondheidswetenschappen, VU) en Berno van Meijel (VUmc-InGeest/InHolland/Parnassia Groep) hebben een gezamenlijke subsidie van 510.000 euro toegekend gekregen van Stichting Steun en ZonMW. Dit gaan zij inzetten voor onderzoek naar stoppen-met-roken bij mensen met een ernstig psychiatrische aandoening.

Genetische veranderingen van invloed op evolutionaire expansie menselijk brein

24-10-19

Ook relatie tussen genetische veranderingen en hersenziekten gevonden

VU-onderzoekers in finale Innovation Award 2019

23-10-19

Drie VU-onderzoekers hebben de finale van de Amsterdam Science & Innovation Award 2019 gehaald: Imran Avci (categorie Life Sciences), Saskia Neubacher en Alexander Kostenko (categorie Bèta).

Nieuwe methoden om voorspellingen beter in te zetten voor rampenpreventie

21-10-19

Milieuwetenschapper Gabriela Guimarães Nobre onderzocht het verband tussen klimaatvariabiliteit en het ontstaan van overstromingen en droogtes. Zij toont voor het eerst aan dat overstromingsschade en overstromingen in Europa sterk samenhangen met fluctuaties in het klimaat en introduceert nieuwe methoden om verwachte effecten van een weersvoorspelling beter in te zetten voor rampenpreventie.

Nico van Straalen maakt encyclopedie van evolutiebiologie

08-10-19

Nico van Straalen, emeritus hoogleraar dierecologie van de VU, heeft deze maand met uitgeverij Ensie de ‘Encyclopedie van de evolutiebiologie’ gelanceerd. Het boek omvat ruim 500 pagina’s met 450 lemma’s.

Probleemgedrag onderzoeken vanuit neurobiologische én sociale factoren

08-10-19

Docent en onderzoeker Jorim Tielbeek (Neurowetenschappen) heeft een toekenning van 36.000 euro uit het VCAS/VU-Talentfonds gekregen, een fonds van de VUvereniging.

Instorten van ‘het dak van de wereld’ verklaard

02-10-19

Nieuw baanbrekend onderzoek naar de Himalaya en het Tibetaanse Plateau, onder leiding van VU-hoogleraar Wouter Schellart (Aardwetenschappen), biedt een verklaring voor het mysterie van het instorten van het zogenaamde ‘dak van de wereld’.

Symposium proefdiervrije innovaties in Amsterdam

01-10-19

Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC organiseren op 25 november een symposium over “Proefdiervrije innovaties”. Diverse sprekers van beide instellingen en prominente andere wetenschappers zullen hun innovaties in proefdiervrije methodes bespreken.