Nieuws

Gezonde voeding blijkt ook duurzaam

20-03-18

Voedingspatronen die gezonder zijn, blijken over het algemeen ook duurzamer. Dat geldt zowel voor een flexitarisch, vegetarisch, Mediterraan, Scandinavisch als een traditioneel Nederlandse menu. “De hoeveelheid vlees en de hoeveelheid calorieën zijn daarin het meest bepalend,” concludeert VU-wetenschapper Corné van Dooren.

Betalingen voor natuurdiensten kunnen kosteneffectiever

13-03-18

Een internationaal team van wetenschappers, onder wie Roy Brouwer van het IVM, bekeek het relatief nieuwe beleidsinstrument betalingen voor natuurdiensten wereldwijd en concludeert in Nature Sustainability dat het beoogde effect op natuur te wensen over laat.

Pre-industrieel koolstof komt vrij uit de Arctische bodem

12-03-18

Het internationale onderzoeksteam onder leiding van biogeochemicus Joshua Dean concludeert dat oude tot zeer oude koolstof vanuit de bodem in de atmosfeer vrijkomt. Deze koolstof was tot nu toe opgeslagen in plantenresten in de Arctische regio, honderden tot duizenden jaren geleden.

Start nieuw onderzoeksinstituut Sarphati Amsterdam

08-03-18

Wethouder Eric van der Burg heeft namens de gemeente getekend voor de oprichting van Sarphati Amsterdam.

Acht gemeenten voorop in aanpak overgewicht bij kinderen

08-03-18

In Nederland heeft 1 op de 7 kinderen te maken met overgewicht of obesitas. De ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas krijgt in Nederland een belangrijke impuls. De Vrije Universiteit Amsterdam introduceert hiervoor vanuit het programma Care for Obesity het eerste landelijke model.

Twee Bèta-masters zijn ‘Topopleiding’ volgens studenten

08-03-18

De Faculteit der Bètawetenschappen heeft twee masterstudies die het predicaat ‘Topopleiding’ verdienen

Symptomen neurotisch gedrag genetisch verschillend

06-03-18

Gedragsgenetici van VU en VUmc hebben ontdekt dat verschillende symptomen van neuroticisme (neurotisch gedrag) genetisch niet hetzelfde zijn.

Hoogleraar theoretische chemie Paola Gori-Giorgi ontvangt Vici-beurs van 1,5 miljoen euro

23-02-18

Hoogleraar theoretische chemie Paola Gori-Giorgi ontvangt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro voor haar onderzoek naar een nieuwe quantummechanische benadering om Van der Waals interacties tussen moleculen te beschrijven. De Vici-beurs biedt Gori-Giorgi de ruimte om 2 postdocs en 2 promovendi aan te nemen en een computercluster aan te schaffen voor dit onderzoek.

Zo word je verleid om gezonder te eten op werk

20-02-18

Je kunt bedrijfskantines dusdanig inrichten dat werknemers gestimuleerd worden om gezonder te gaan eten. Dit concludeert VU-gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema na een uitgebreid onderzoek.

VU-student Esmee Visser wint olympisch goud op de 5 km

16-02-18

De VU is trots op haar gouden medaille bij de Olympische Spelen

Mirja Schoderer (BETA) wint VU Masterscriptie prijs 2017

31-01-18

Hebben de wateropvangsystemen die gebouwd zijn door internationale hulporganisaties nut en worden ze volledig benut door hun gebruikers? Mirja Schoderer, student master environment and resource management, onderzocht het gebruik van wateropvangsystemen op het Keniaanse platteland en wint hiermee de VU Masterscriptie prijs 2017.

1,7 Miljoen euro voor verbetering van (bio) polymeeranalyse

30-01-18

Een team met analytische wetenschappers Govert Somsen (VU), Peter Schoenmakers en Ron Peters (beide UvA) heeft 1,7 miljoen euro financiering verkregen voor hun UNMATCHED-project, gericht op de ontwikkeling van nieuwe analytische technieken voor geavanceerde polymeren. De onderzoekers, die samenwerken in het Centre for Analytical Sciences Amsterdam (CASA), voeren het project uit samen met onderzoekers van DSM, AkzoNobel en BASF.

Behandelprogramma LEFF voor kinderen met overgewicht en obesitas effectief

29-01-18

Het programma LEFF (Lifestyle, Energy, Fun & Friends), ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam vanuit het project Care for Obesity, verbetert de kwaliteit van leven van deelnemende kinderen en krijgt hen op een gezonder gewicht, zo blijkt uit onderzoek.

Uitscheidingsmechanisme van kankercel exosomen ontrafeld

25-01-18

PhD student Farmaceutische Wetenschappen Maarten Bebelman en Michiel Pegtel (VUmc) ontdekten nieuwe routes in de fysiologie van kankercellen. Kennis, waarmee strategieën ontwikkeld kunnen worden om de communicatie via exosomen bij kanker aan te pakken.