1,25 miljoen voor in kaart brengen hersencellen

22-09-17

De onderzoeksgroep van hoogleraar Neurofysiologie Huib Mansvelder (afdeling Neurowetenschappen) ontvangt een Amerikaanse subsidie van 1,25 miljoen euro voor onderzoek naar hersencellen.

Individuele diamanten voor de eerste keer gedateerd

21-09-17

Aardwetenschappers van de VU hebben voor het eerst een bepaald type diamant precies weten te dateren, met behulp van individuele granaat-mineraal-insluitsels. Het blijkt nu dat de helft van deze diamanten een miljard jaar jonger zijn dan eerder gedacht.

Heather Leslie is spreker op de conferentie Reinventing Plastics

21-09-17

Heather Leslie (Environment and Health) is spreker op de conferentie ‘Reinventing plastics – closing the circle’ van de Europese Commissie, die op 26 september 2017 in Brussel wordt gehouden. Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, opent de conferentie met een toelichting op de Europese plasticstrategie.

NWO-subsidie voor Sanne Abeln voor onderzoek misvorming van eiwitten en rol van entropie

15-09-17

Het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen kent ruim 2 miljoen euro toe aan vijf voorstellen in de Natuurkunde Projectruimte. Een van de vijf voorstellen is van Sanne Abeln van de Faculteit der Bètawetenschappen van de VU.

Terugblik Opening Academisch Jaar 2017

06-09-17

Tijdens de Opening Academisch Jaar (OAJ) op de VU stond duurzaamheid centraal.

Vergeet niet je mailadres te valideren!

06-09-17

Er is een aantal vragen van docenten binnen gekomen bij het Canvasteam rondom het ontvangen van notificaties van Canvas in de mailbox. Om notificaties in je mailbox te ontvangen is het noodzakelijk dat je je mailadres binnen Canvas valideert. Volg hiervoor de volgende stappen:

Gevolgen orkaan Harvey voor Houston vragen om Nederlandse aanpak

29-08-17

Op dit moment valt er na orkaan Harvey een record hoeveelheid neerslag in de regio van Houston, Texas. In recente studies onderzochten VU-wetenschappers welke gevolgen stormen voor kustregio’s zoals de Amerikaanse zuidkust hebben en wat de economische waarde is van Nederlandse oplossingen om schade in de toekomst te beperken.

Schoolkantines worden gezonder door advisering

24-08-17

Scholen voeren de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum beter in als ze daarbij begeleid worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Doel van deze Richtlijnen is om het aanbod van schoolkantines gezonder te maken, zodat jongeren makkelijker gezond kunnen kiezen.

Overweldigend succes voor epidemie-onderzoek op Lowlands Science

21-08-17

Met bijna 8.000 deelnemers is de zombie-epidemie game een enorm succes geworden. Massaal deden festivalgangers mee met de speciale app om elkaar virtueel te besmetten.

Gezondheidsonderzoekers verwachten zombie-epidemie tijdens Lowlands

16-08-17

Hoe kunnen we een uitbraak van infectieziekten beter voorspellen? En heeft je muzieksmaak invloed op de mate van bewegen en slaap op een festival?

ERC Starting Grant (1,7 miljoen) voor Janne Koornneef

15-08-17

Aardwetenschapper Janne Koornneef krijgt een ERC Starting Grant van 1,7 miljoen euro, waarvan 200 duizend euro voor instrumentarium bedoeld is.

Onderzoek naar PFOA en GenX in de omgeving van Chemours

08-08-17

Naar aanleiding van een verkennend onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam naar het gehalte PFOA en GenX in gras en bladeren in de omgeving van het bedrijf Chemours, is onduidelijkheid ontstaan over de veiligheid van het eten van groente en fruit uit eigen tuin. De betrokken overheden betreuren het dat bewoners door tegenstrijdige berichtgeving in verwarring zijn gebracht over de risico's daarvan.

Twee Pwnie awards voor VU-informatici

03-08-17

Tijdens het jaarlijkse Black Hat-congres in Las Vegas heeft de VU-onderzoeksgroep van hoogleraar Systeem- en Netwerkbeveiliging Herbert Bos twee Pwnie awards gewonnen.

VIRGO bundelt krachten met LIGO

03-08-17

Op 1 augustus heeft de in Europa gevestigde VIRGO-detector zich officieel aangesloten bij ‘Observation Run 2’ (O2). VIRGO verzamelt vanaf nu data samen met de twee in Amerika gevestigde LIGO-detectoren.