Wouter Schellart benoemd tot hoogleraar Geodynamics and Tectonics

17-01-19

Per 1 januari 2019 is Wouter Schellart benoemd tot hoogleraar Geodynamics and Tectonics bij de Faculteit der Bètawetenschappen.

Miljoenen voor ontwikkeling testmethodes voor hormoonverstoorders

14-01-19

De afdeling Environment & Health van de VU ontvangt ruim 3,1 miljoen euro voor drie verschillende onderzoeksprojecten, gericht op het ontwikkelen van testmethodes voor hormoonverstorende stoffen. Deze methodes bestaan nog niet, maar zijn hard nodig.

Nieuwe genetische oorzaken voor Alzheimer ontdekt

07-01-19

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van hoogleraar Danielle Posthuma van de Vrije Universiteit Amsterdam, en hoogleraren Ole Andreassen van de University of Oslo en Stephan Ripke van de Broad Institute uit Boston, verbreedt de genetische kennis over het risico om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.

Neurowetenschappers ontdekken grotere en snellere hersencellen in hersenen van slimme mensen

07-01-19

Wat maakt sommige mensen slimmer dan anderen? Een team neurowetenschappers, neurochirurgen en klinisch psychologen van de VU en Amsterdam UMC hebben onder leiding van neurowetenschapper Huib Manvelder ontdekt dat slimmere hersenen zijn uitgerust met snellere en grotere hersencellen.

ERC Proof of Concept grant voor Tom Grossmann

20-12-18

Tom Grossmann, hoogleraar op de leerstoel Biomimetische Synthese voor Moleculaire Complexiteit, krijgt een ERC Proof of Concept-beurs voor zijn innovatieve onderzoek naar een nieuwe technologie om enzymen te stabiliseren.

20-12-18

Per 1 januari 2019 is Marja Lamoree benoemd tot hoogleraar Analytische chemie voor milieu en gezondheid. De leerstoel is ingebed in de afdeling Environment & Health tot en met 31 december 2023.

Wereldwijde hotspot van hooggeciteerde onderzoekers op Bèta VU

13-12-18

De Faculteit der Bètawetenschappen heeft een unieke prestatie geleverd: zeven onderzoekers verbonden aan afdelingen in ‘Triple E’ (EEE: Earth, Environment and Ecology) staan op de jaarlijkse, wereldwijde lijst van Highly Cited Researchers 2018.

Reuzenstof uit Sahara beïnvloedt atmosfeer en oceaan tot in Cariben

12-12-18

Saharastof verspreidt zich met de passaatwinden duizenden kilometers vanuit het brongebied in westelijke richting over de Atlantische Oceaan. Nu blijkt dat óók de grote fractie van het stof (tot ca. een halve millimeter in doorsnee) de oversteek maakt, helemaal tot het Caribische gebied.

Stadskikkers zijn sexyer dan boskikkers

10-12-18

Mannetjeskikkers in stedelijke omgevingen zijn aantrekkelijker voor vrouwtjes dan de mannetjes in bossen omdat ze een complexere lokroep hebben. Dat toont nieuw onderzoek aan onder leiding van evolutiebioloog Wouter Halfwerk en Jacintha Ellers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Oud VU-studenten in ‘Slobcast’ met minister Arie Slob

07-12-18

Wereldwijde uitstoot CO2 neemt weer toe

05-12-18

2017 en 2018 gaan de boeken in als jaren waarin de CO2-uitstoot toenam na een aantal jaren waarin er geen verandering was in de uitstoot. Die toename is er ondanks het klimaatverdrag van Parijs en de toename in alternatieve energiebronnen. Dat concluderen onder andere Nederlandse onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Wageningen en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Onderzoek naar een betere inzetbaarheid van autistische afgestudeerden

05-12-18

Succesvol universitair afgestudeerden met autisme vinden vaak moeilijk toegang tot de arbeidsmarkt. Om de werkgelegenheidskloof te overbruggen, neemt het Athena Instituut van de Vrije Universiteit (VU) deel aan het project Betere inzetbaarheid van autistische afgestudeerden in Europa (IMAGE), dat hoopt effectieve oplossingen te vinden voor dit probleem.

Instituut voor Milieuvraagstukken ontvangt subsidie voor onderzoek naar duurzame intensivering van de Europese landbouw

30-11-18

Peter Verburg van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) ontvangt een Sinergia-beurs voor baanbrekend interdisciplinair onderzoek.

Gids voor probiotica wint James Lind Prijs 2018

23-11-18

De 'Gids voor probiotica ter preventie van antibiotica-gerelateerde diarree’ van TNO en ARTIS-Micropia wint de award in de categorie ‘toepassing'. De wetenschapsprijs is vrijdag 23 november door VU-microbioloog Remco Kort in ontvangst genomen tijdens het symposium ‘Gezondheidswinst met vitamines en mineralen’ in Maarssen.

Topopleidingen Aardwetenschappen en Biologie

15-11-18

In de Keuzegids Universiteiten 2019 krijgen zeven VU-bacheloropleidingen het kwaliteitszegel ‘Topopleiding’, waaronder Aardwetenschappen en Biologie. Voor de opleidingen betekent dit dat zij hun eerder verdiende kwaliteitszegel in 2019 behouden en daarmee wederom tot de beste opleidingen van het land behoren.