Nieuws

Virtuele Open dag Demonstrator Lab 11 december 2020

27-11-20

Wil je de studenten en onderzoekers ontmoeten die baanbrekende innovaties aan het ontwikkelen zijn in het Demonstrator Lab? Wil je in contact komen met innovatieve ideeën die binnenkort wellicht voorlopers in de markt zijn? Ben je op zoek naar mogelijkheden om samen te werken met de volgende generatie academische ondernemers?

2,7 miljoen euro voor het redden van de tijger

27-11-20

Een groot interdisciplinair onderzoeksproject met partners uit Nederland, Nepal en India krijgt 2,7 miljoen euro van NWO. Het project is gericht op het behoud van de tijgerpopulaties aan de voet van de Himalaya in Nepal en India. De Universiteit Utrecht is penvoerder van het onderzoeksconsortium. Vanuit de VU zijn hoogleraren Rien Aerts en Hans Cornelissen (beiden afdeling Ecologie) de trekkers van dit project.

Subsidie uit Nationale Wetenschapsagenda voor onderzoek naar grens van het Romeinse Rijk in Nederland

27-11-20

In het onderzoekproject “Constructing the Limes: de Romeinse rijksgrens in Nederland” onderzoeken (bio)archeologen, historici, geochemici en DNA-specialisten hoe grenzen werken en wat voor impact ze hebben.

Startup Digi.bio een van de 10 meest grensverleggende academische startups

26-11-20

Startup Digi.bio is een van de beste academische startups van 2020. Zij zijn een van de tien winnaars van de Academic Startup Competition 2020. De startup voor digitale biologie bestaat uit een groep interdisciplinaire engineers en wetenschappers en die gevestigd is op de VU-campus en nauw samenwerkt met de Vrije Universiteit Amsterdam.

Biologie en Aardwetenschappen wederom Topopleiding in Keuzegids

26-11-20

Voor het zoveelste jaar op rij zijn de Bèta-bachelors Biologie en Aardwetenschappen bekroond tot ‘Topopleiding’ door de Keuzegids. De Keuzegids Universiteiten 2020 verschijnt vandaag.

Evaluatie paramedische herstelzorg voor patiënten met COVID-19

19-11-20

Een nationaal onderzoeksconsortium gaat de paramedische herstelzorg voor patiënten met COVID-19 evalueren, in nauwe samenwerking met de zorg. Het gaat om oefentherapie, ergotherapie, logopedie, diëtetiek en fysiotherapie. Het consortium bestaat uit onderzoekers van verschillende kenniscentra, waaronder onderzoekers van de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Coronavirus: updates en veelgestelde vragen

18-11-20

Laatste wijziging op woensdag 18 november: bericht n.a.v. persconferentie over studeren en werken tot het einde van het jaar.

VU-onderzoekers identificeren ruim 2.4 miljoen bomen op Veluwe

18-11-20

Aardwetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben ruim 2.4 miljoen bomen op de Veluwe gekarteerd en op soort geïdentificeerd. Nog maar zelden is op het niveau van individuele bomen zoveel detail verkregen, wat mogelijk is dankzij het zeer gedetailleerde Nederlandse digitale hoogtemodel in combinatie met satellietbeelden van de European Space Agency (ESA).

Nieuw samenwerkingsverband ontwikkelt AI voor cultureel erfgoed

17-11-20

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en de Vrije Universiteit Amsterdam starten met verschillende erfgoed- en onderzoeksinstellingen een samenwerking rondom Artificial Intelligence.

Twee IVM-onderzoekers bij top 10 beste klimaatrisico-onderzoek 2020

13-11-20

Nadia Bloemendaal en Gabriela Guimarães Nobre van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de VU staan beiden in de top 10 van de Allianz Climate Risk Research Award.

Flexibele fotosynthese bij planten kan omslag voor gewas-productiviteit betekenen

12-11-20

Fotosynthese blijkt mogelijk in afwezigheid van het pigment bètacaroteen. Met deze ontdekking, waarmee een algemeen aangenomen theorie omver is geworpen, ligt de weg open om fotosynthese te herontwerpen en zo productievere gewassen te maken.

500.000 euro voor doorontwikkeling van nieuw middel tegen tbc

06-11-20

Nieuw onderzoek geleid door VU en Amsterdam UMC krijgt 5 ton onderzoeksfinanciering vanuit NWO voor de preklinische doorontwikkeling van een nieuw middel tegen tuberculose.

Zeven NWO Veni-beurzen voor bètawetenschappers

05-11-20

Wetenschappers Maximilian Beyer, Erik van der Kouwe, Yanhao Lin, Linda van de Burgwal, Jeanne Savage, Ivana Drienovska en Suzanne Klaver van de Faculteit der Bètawetenschappen hebben een Veni-beurs toegekend gekregen van maximaal 250.000 euro per persoon. Met deze beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kunnen de wetenschappers gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Aardwetenschapper Jorien Vonk ontvangt NWO Vidi-financiering voor permafrostonderzoek

04-11-20

Aardwetenschapper Jorien Vonk heeft een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend gekregen voor permafrostonderzoek in de Noordpool. Met deze financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kan zij de komende vijf jaar haar eigen onderzoekslijn verder ontwikkelen en haar onderzoeksgroep uitbreiden.