Brandpunten spreiden voor betere beeldvorming

25-01-21

Extreem ultraviolet (EUV) licht biedt bij microscopie het voordeel dat er een beeld met een hoge resolutie kan worden verkregen in combinatie met spectruminformatie over het bestudeerde object. Doordat EUV-microscopie gebruikmaakt van diffractie in plaats van lenzen, is beeldvorming met meer dan één golflengte een uitdaging. Onderzoekers van ARCNL en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben hier een oplossing voor gevonden door een nieuwe klasse van diffractieve optische elementen voor EUV-licht te ontwerpen.

Bedreigde slakkensoort in top 5 ‘Weekdier van het jaar 2021’

25-01-21

VU-dierecoloog Joris Koene heeft met Cubaanse collega’s onderzoek gedaan naar de Painted Snail, een bedreigde slakkensoort die leeft in het oosten van Cuba. Zij hebben ervoor gezorgd dat deze slak één van de vijf genomineerden is in een wereldwijde competitie voor de titel ‘Weekdier van het jaar 2021’. Als de slak wint dan wordt het genoom gesequenced waardoor Koene en collega’s de voortplanting van de slak beter kunnen begrijpen en kunnen bijdragen aan het in stand houden van deze soort.

Coronavirus: updates en veelgestelde vragen

22-01-21

Laatste wijziging op vrijdag 22 januari: informatie over de avondklok tijdens de lockdown.

Kinderspeelplaatsen zijn bron van giftige microplastics

19-01-21

Kinderen worden blootgesteld aan potentieel hormoonverstorende chemicaliën en microplastics doordat industrieel afval wordt gebruikt op buitensportplaatsen, waaronder sportvelden en maneges. Behalve de versnipperde autobanden op kunstgrasvelden, blijken nu ook versnipperde tapijten een tweede leven te krijgen op plaatsen waar kinderen sporten. VU-hoogleraar Toxicologie Majorie van Duursen licht de mogelijke risico’s toe in een uitzending van de Plastic Soup Foundation.

Smeltende ijsbergen sleutel tot ontstaan ijstijden

13-01-21

Nieuwe studie ontrafelt klimaatmysterie en geeft inzicht in hoe onze planeet in de toekomst kan veranderen

Bosbranden Australië wake-up call voor extreme effecten klimaatverandering

13-01-21

De bosbranden in de Australische Black Summer zijn een ‘wake-up call’ die de extreme effecten van klimaatverandering aantonen. Dat stelt een team van experts op het gebied van klimaatveranderingen en bosbranden, waaronder VU aard- en klimaatwetenschapper Tanya Lippmann, in een studie waarin de factoren die de ramp veroorzaakten werden onderzocht.

Natuurkundige Davide Iannuzzi ontvangt ERC PoC grant voor project naar screeningsapparaat baarmoederhalskanker

07-01-21

VU-natuurkundige Davide Iannuzzi heeft een Proof of Concept grant toegewezen gekregen van de European Research Council (ERC) voor het project DIADELPH. Deze onderzoeksbeurs van 150 duizend euro gaat hij gebruiken om te onderzoeken hoe een nieuw, niet-invasief gynaecologisch apparaat op de markt kan worden gebracht om bevolkingsonderzoeken voor baarmoederhalskanker te verbeteren door kanker vóór de biopsie uit te sluiten.

Theoretisch chemici op de cover van de 1000e editie van Chemistry – A European Journal

04-01-21

Een team van theoretisch chemici onder leiding van Trevor A. Hamlin en Matthias Bickelhaupt, heeft een geünificeerd model ontwikkeld om de inherente concurrentie tussen bimoleculaire nucleofiele substitutie (SN2) en base-geïnduceerde eliminatie (E2) reacties te begrijpen en te voorspellen.

Gemeenschappelijke visie aard- en milieuwetenschappen, astronomie, biologie en farmacie gepresenteerd aan Ministerie OCW

17-12-20

De Bètawetenschappen van de Nederlandse universiteiten, waaronder de Vrije Universiteit Amsterdam, laten met hun gezamenlijke visie zien voor welke grote uitdagingen van deze tijd zij staan.

Kerstbomen blijven groen in winter vanwege shortcut in fotosynthese

15-12-20

Dennenbomen zijn geliefd als kerstboom omdat deze groen blijven in de winter. Hoe kan het dat naaldbomen hun groenen naalden behouden terwijl andere bomen in de winter hun bladeren verliezen? Een internationaal team van wetenschappers, waaronder onderzoekers van de afdeling Biofysica van fotosynthese van de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft eindelijk een antwoord gevonden op deze vraag.

IVM-VU onderzoekers dragen bij aan lancering Our Energy platform

10-12-20

Our Energy is een nieuwe online bron voor educatie en bewustmaking over energie voor burgers en energiecommunities in de Europese Unie. Het platform is gelanceerd als onderdeel van NEWCOMERS, een EU Horizon 2020 project onder leiding van onderzoekers Julia Blasch en Nicolien van der Grijp van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Fire in the land of ice: ERC Consolidator Grant voor Sander Veraverbeke

09-12-20

Onderzoeker Sander Veraverbeke ontvangt een ERC Consolidator Grant van 2,37 miljoen euro voor het onderzoeksproject “FireIce, Fire in the land of ice: climatic drivers and feedbacks”. FireIce gaat verbanden tussen klimaatverandering en natuurbranden in Alaska, Canada en Siberië bestuderen.

ERC Consolidator Grant voor Martijn van den Heuvel

09-12-20

Computationeel neurowetenschapper Martijn van den Heuvel krijgt een Consolidator Grant van de ERC (European Research Council). De komende vijf jaar gaat hij onderzoek doen naar verbindingen in onze hersenen en hoe die een rol spelen bij het functioneren van ons brein.

ERC Starters Grant voor Anne van Loon

03-12-20

Anne van Loon (universitair hoofddocent Drought Risk aan het IVM) heeft een positief besluit ontvangen op haar aanvraag voor een ERC-subsidie voor starters. Via het project PerfectSTORM (‘STOrylines of futuRe extreMes’) zal gedurende vijf jaar het onderzoek naar droogten en overstromingen worden gefinancierd.