On global epidemics and society: a journey beyond the next crisis

19-03-19

Hoe bereiden we ons voor op ontwrichtende gevolgen van een wereldwijde epidemie? Bij uitbraken van infectieziekten gebeurt er iets bijzonders in de maatschappij. Aura Timen, hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM en bijzonder hoogleraar aan het Athena Instituut, spreekt hierover tijdens haar oratie op woensdag 17 april.

Computer Science-studenten racen met slimme auto’s in Parijs

19-03-19

Eerstejaars studenten Computer Science doen vandaag, dinsdag 19 maart, mee aan de kwalificatieronden van de NXP cup EMEA in Parijs. Dit is een jaarlijkse studentencompetitie waarbij teams een zelfrijdend autootje bouwen en programmeren, dat zo snel en goed mogelijk een parcours moet afleggen. De deelnemende VU-studenten hebben de benodigde kennis hiervoor opgedaan tijdens het vak Physical Computing, onderwezen door dr. Natalia Silvis-Cividjian.

Matthias Bickelhaupt ontvangt grant van ARC CBBC

13-03-19

VU-hoogleraar theoretische chemie Matthias Bickelhaupt heeft een beurs ontvangen van 400.000 euro voor een gezamenlijk onderzoeksproject met chemiebedrijf Nouryon. Bickelhaupt ontvangt de beurs om een quantumchemisch computermodel te ontwikkelen waarmee gericht nieuwe chemische bouwstenen met specifieke eigenschappen ontworpen kunnen worden.

Jan Wijbrans benoemd tot hoogleraar Argon Chronometry

11-03-19

Jan Wijbrans, Geochronoloog, is benoemd tot hoogleraar Argon Chronometry bij de Faculteit der Bètawetenschappen, afdeling Aardwetenschappen. Het betreft een voltijdsbenoeming per 1 januari 2019.

Cluster Aarde en Klimaat loopt mee in klimaatmars

07-03-19

Aankomende zondag 10 maart is er een klimaatmars in Amsterdam. Het cluster Aarde en Klimaat van de afdeling Aardwetenschappen ondersteunt deze mars door mee te lopen. Zij onderbouwen dit met het volgende statement:

Vitaminepillen kunnen depressies niet voorkomen

05-03-19

Het dagelijks slikken van voedingssupplementen kan geen depressie voorkomen. Dit blijkt uit de jongste uitkomsten van het MooDFOOD-project, geleid door de Vrije Universiteit Amsterdam, dat na vijf jaar nu ten einde komt. Het project onderzocht de relatie tussen voeding en depressie.

Hydrology opnieuw topopleiding in Keuzegids Masters 2019

05-03-19

De masteropleiding Hydrology is één van de zes masterstudies van de VU die het predicaat ‘Topopleiding’ verdienen. Dit blijkt uit de beoordelingen van studenten en onderwijsexperts in de Keuzegids Masters 2019.

Vici-beurs voor AMOLF-hoogleraar Gijsje Koenderink

26-02-19

AMOLF-groepsleider Gijsje Koenderink, tevens bijzonder hoogleraar Biological Soft Matter Physics aan de Bèta-faculteit van de VU, ontvangt een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro van nationale wetenschapsfinancier NWO.

Hersencellen betrokken bij aanleg slapeloosheid gevonden

25-02-19

Een internationaal team van wetenschappers heeft voor het eerst de cellen, gebieden en biologische processen in het brein gevonden die betrokken zijn bij de genetische aanleg voor slapeloosheid. Dit was mogelijk door het verzamelen van DNA en slaapgegevens bij maar liefst 1.3 miljoen mensen. De resultaten zijn een belangrijke stap in het ontrafelen van de biologische mechanismen die zorgen voor slapeloosheid.

Onderzoek eiwitbehoeften bij oudere mannen en vrouwen

25-02-19

Het doel van het project is om voor zowel mannelijke als vrouwelijke ouderen tot nieuwe richtlijnen voor eiwitinname te komen. De huidige richtlijn voor eiwitinname (0.8 gram per kg lichaamsgewicht per dag) maakt geen onderscheid tussen mannen en vrouwen.

Waterdichte methode om buitenaards leven op te sporen voor het eerst toegepast op aarde

15-02-19

Nederlandse wetenschappers hebben een instrument ontwikkeld waarmee ze op kilometers afstand het bestaan van levende planten kunnen aantonen. De techniek kan in de toekomst gebruikt worden bij de zoektocht naar buitenaards leven. Bioloog Lucas Patty maakt deze resultaten wereldkundig op 18 februari wanneer hij aan de VU zijn proefschrift verdedigt.

3D geprint sperma in de collegezaal

14-02-19

3D geprint sperma faciliteert de koppeling tussen onderzoek en onderwijs in de collegezaal.

TOP-subsidie voor onderzoek naar vroege hersenafwijkingen en Alzheimer

07-02-19

Het onderzoek van neurowetenschapper Ronald van Kesteren, (Moleculaire & Cellulaire Neurobiologie), krijgt een TOP-subsidie van 675.000 euro van ZonMw.

In 2030 passende zorg voor alle kinderen met overgewicht en obesitas

06-02-19

6 februari geeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) het startsein voor de volgende fase in de aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen. Tussen 2016 en 2018 heeft Care for Obesity, een programma van de Vrije Universiteit Amsterdam, in samenwerking met diverse gemeenten een succesvol model ontwikkeld om de ondersteuning en zorg voor deze kinderen te optimaliseren. Een coalitie van vijf partijen die zich bezighouden met de gezondheid van de jeugd, gaat nu aan de slag zodat in 2030 passende ondersteuning en zorg beschikbaar is voor kinderen met overgewicht en obesitas in alle gemeenten van Nederland.