Nieuws

SURe beurs naar onderzoekers Athena Instituut voor rol van de private sector bij kennisuitwisseling

25-07-17

Athena Instituut onderzoekers Barbara Regeer en Sarah Cummings kregen een van de drie SURe beurzen van NWO-WOTRO voor hun project ‘De rol van de private sector bij kennisuitwisseling in ontwikkelingssamenwerking’.

Rubiconbeurs voor zowel Eddie Nijholt als Kathrin Stavenhagen

25-07-17

Wiskundige Eddie Nijholt en immunologe Kathrin Stavenhagen, beiden net gepromoveerd, ontvingen een Rubiconbeurs. Hiermee gaan ze twee jaar in het buitenland post-doc onderzoek doen.

IVM-onderzoekers helpen Limburgers om zich beter op overstroming voor te bereiden

24-07-17

In mei 2017 organiseerden Stefania Munaretto en Douwe de Voogt van het IVM een begeleide wandeling en een verhalenvertelling op een basisschool. Dit om bewoners van Itteren en Borgharen beter bewust te maken van het overstromingsrisico en om ze te wijzen op preventieve maatregelen.

Bèta VU neemt deel aan project ‘Oorsprong van het leven’

20-07-17

Bèta VU neemt deel aan het onderzoeksprogramma Oorsprong van het leven - op aarde en in het heelal. Dit is een van de acht onderzoeksvoorstellen die inspelen op vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda, waarvoor NWO onlangs financiering van maximaal 2,5 miljoen euro per voorstel heeft toegekend.

De evolutie van gastheerafhankelijkheid bij symbiose

13-07-17

Toby Kiers identificeerde met haar collega’s de factoren die gastheren, van insecten tot inktvis, gedurende de evolutie meer of minder afhankelijk maken van hun bacterie symbiont. Het onderzoeksteam toont aan dat de gastheer afhankelijker is van de symbiont wanneer deze de gastheer van voedsel voorziet dan wanneer de symbiont de gastheer beschermt.

Jacqueline van Muijlwijk is benoemd tot professor Innovations in Human Health & Life Sciences

13-07-17

Per 1 september 2017 is Jacqueline van Muijlwijk-Koezen benoemd tot professor ‘Innovations in Human Health & Life Sciences’ bij de afdeling Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen. Deze leerstoel met een onderwijsprofiel heeft tot doel onderwijskundig onderzoek en wetenschappelijke vernieuwingen in het domein van de natuur-en levenswetenschappen te integreren.

Veel minder branden in savannes door meer landbouw

30-06-17

Graslanden en savannes bedekken een groot deel van de tropen en herbergen een hoge biodiversiteit. Deze ecosystemen worden gekenmerkt door natuurbranden, vaak aangestoken door de mens om de graslanden vrij van struiken en bomen te houden. Een internationaal team van wetenschappers ontdekte dat deze branden snel uit dit vegetatietype aan het verdwijnen zijn. Hierdoor neemt ook het aantal branden wereldwijd af.

Meer onweer en bliksem veroorzaken meer bosbranden in noordelijke bossen

27-06-17

Een nieuwe studie van Sander Veraverbeke, bosbrandspecialist aan de Vrije Universiteit Amsterdam, wijst onweer en bliksem aan als hoofdoorzaak voor enkele heel grote brandjaren in Canada en Alaska, met branden die verder noordwaarts kruipen en zo noordelijke landschappen kunnen veranderen.

Amsterdam School of Data Science genomineerd voor ‘ICT-opleider van het jaar’

16-06-17

De pas opgerichte Amsterdam School of Data Science is genomineerd voor de Computable Awards, voor de titel ‘ICT-opleider van het jaar’. Op 31 oktober worden de winnaars van de awards bekendgemaakt.

Uitreiking van de Karlijn Keijzer Scriptieprijs aan Nick Bergkamp

16-06-17

Op 29 juni zal de tweede Karlijn Keijzer Scriptieprijs worden uitgereikt aan Nick Bergkamp, MSc student in Drug Discovery and Safety (DDS), door Jacqueline Keijzer, moeder van Karlijn Keijzer.

Paul Jennings nieuwe hoogleraar moleculaire toxicologie

15-06-17

Het College van Bestuur van de VU benoemt Paul Jennings tot hoogleraar op de leerstoel ‘ADMET & Molecular Toxicology’, vanaf 1 juli 2017, met een aanstellingsomvang van 1,0 fte.

Watermanagement bovenstrooms vergroot waterschaarste benedenstrooms

15-06-17

Voorzieningen waarmee mensen water willen veiligstellen, zoals reservoirs, dammen en irrigatiesystemen, zorgen voor een betere beschikbaarheid van water voor de wereldbevolking. De keerzijde is echter grotere waterschaarste in benedenstroomse gebieden.

Genen voor slapeloosheid gevonden

13-06-17

Een internationaal team van wetenschappers heeft voor het eerst zeven risicogenen gevonden voor slapeloosheid. Door deze vondst hebben de wetenschappers een belangrijke stap gezet in het ontrafelen van de biologische mechanismen die zorgen voor slapeloosheid.

NWO-TTW beurs voor verbetering van bodemonderzoek

08-06-17

Moleculair ecoloog Dick Roelofs heeft samen met internationale partners een beurs van 508.755 euro van NWO Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) toegekend gekregen. Hun doel is om juist díe gegevens uit een grote dataset van aan chemicaliën blootgestelde bodemdieren te selecteren, die een snelle test voor milieubeoordeling mogelijk maken.

Ook Vidi-beurs voor aardwetenschapper José Joordens

06-06-17

Nog meer goed nieuws voor FALW: aardwetenschapper José Joordens heeft ook een Vidi gekregen.