250.000 euro voor betere onderzoeksmethoden microplastics

01-07-20

Vier onderzoekers van de afdeling Environment & Health (E&H) zitten in een Europees onderzoeksconsortium dat 250.000 euro heeft gekregen. Het consortium gaat zich richten op harmonisatie van analysemethoden van microplastics.

Coronavirus: Stapsgewijs terug naar de campus

01-07-20

Laatste wijziging op donderdag 1 juli: update over promoties op de VU-campus

Waarom zijn planten groen?

25-06-20

Model identificeert hoe organisme zich beschermt tegen zonne-energie

Meerderheid Nederlanders voor suikertaks op suikerhoudende dranken mits opbrengst bijdraagt aan publieke gezondheid

08-06-20

Een meerderheid van de ondervraagde Nederlanders is voor een extra belasting op suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, mits de opbrengst wordt ingezet voor publieke gezondheid. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam onder een representatieve steekproef van 500 Nederlandse volwassenen.

Nieuwe keversoort vernoemd naar The Beatles

04-06-20

Onderzoekers, waaronder VU-bioloog Joris Koene, hebben een nieuwe keversoort ontdekt en vernoemen het naar The Beatles. De kever werd gevonden tijdens een citizen science expeditie in het Vondelpark, vlakbij het Hilton Hotel waar John Lennon en Yoko Ono vijftig jaar geleden hun ‘Bed In For Peace’ deden.

Han Dolman voorzitter stuurgroep Global Climate Observing System

02-06-20

Hoogleraar Han Dolman (Aardwetenschappen) wordt per direct voorzitter van de stuurgroep van de Global Climate Observing System (GCOS). Hij gaat het voorzitterschap aan voor een periode van minimaal twee jaar.

De VU is de meest duurzame universiteit van Nederland

29-05-20

De Vrije Universiteit Amsterdam is de meest duurzame universiteit van Nederland. Dit blijkt uit de SustainaBul 2020 van Studenten voor Morgen, een studentennetwerk voor een duurzame toekomst. Elk jaar beoordelen zij 30 Nederlandse hoger onderwijsinstellingen op de thema’s duurzaamheid in onderzoek, onderwijs, de bedrijfsvoering en de integrale benadering. In de SustainaBul 2020 stijgt de VU acht plekken naar de tweede plaats met alleen de Hogeschool Van Hall Larenstein boven zich.

Pietro Frigo wint Qualcomm Innovation fellowship

27-05-20

Promovendus Pietro Frigo, van de Systems and Network Security Group aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft een Qualcomm Innovation Fellowship (QIF) ontvangen. Frigo is de enige winnaar in de categorie van Computerveiligheid van de Europese QIF editie van 2020.

Anticiperen op klimaatverandering in de Hoorn van Afrika

26-05-20

Europese subsidie van €6,7 miljoen voor groot internationaal project

Onderzoekers passen nieuwe meettechnieken toe om barsten in oude schilderijen te begrijpen

15-05-20

Om meer te weten te komen over het ontstaan van scheurtjes in verflagen, hebben onderzoekers van Het Rijksmuseum gebruik gemaakt van een nieuwe meetmethode gebaseerd op technieken uit de biomedische en natuurwetenschappen, in samenwerking met onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam. Met de resultaten beoogt het multidisciplinaire team onder meer bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van restauratie- en conserveringstechnieken.

Praktische gids voor probiotica wint Opwijrda-prijs 2019

15-05-20

VU-microbioloog Remco Kort en TNO onderzoeker Valeria Agamennone (gepromoveerd aan de VU) ontvingen op 12 mei de Opwijrda-prijs 2019.

Blockchain technologie om internationale samenwerking in de strijd tegen infectieziekten te verbeteren

15-05-20

In een wereld waarin we steeds mobieler zijn, zijn uitbraken van bekende of nieuwe infectieziekten een reële en nauwelijks te vermijden bedreiging. Daarom is het van groot belang dat we over de juiste systemen beschikken om nieuwe uitbraken snel op te sporen en er effectief op te reageren.

Nieuwe behandeling tegen slangenbeten

14-05-20

Bestaand geneesmiddel werkt tegen bepaalde soorten slangenbeten.

Quantumcomputer R&D-samenwerking Shell-VU-Universiteit Leiden

14-05-20

De quantumcomputer is computer waarbij de processor gebruikmaakt van de principes van de kwantummechanica. Zo'n processor kan in één keer (parallel) dezelfde berekeningen uitvoeren over een zeer grote hoeveelheid data op een manier die anders en sneller is dan op een gewone computer. Het berekenen van chemische eigenschappen is een voorbeeld van zo’n toepassing, om bestaande en nieuwe energiebronnen te kunnen ontwikkelen. Quantumcomputers die krachtig genoeg zijn om de complexe uitdagingen van de quantumchemie aan te kunnen bestaan nog niet. Daarom gaan Shell, de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Leiden een 5-jarige samenwerking aan om vorderingen te maken op dit onderwerp, en om te verkennen hoe een quantumcomputer kan worden ingezet voor toepassingen die voor Shell van belang zijn.

De bijzondere oorsprong van EUV licht in heet tin-plasma

13-05-20

Op aarde komt extreem ultraviolet licht (EUV licht) niet van nature voor, maar het kan er wel geproduceerd worden. In de nieuwste machines voor nanolithografie gebeurt dat met een ontzettend heet plasma van tin.