Rol illegale activiteiten op ontbossing beter in kaart brengen

16-01-20

Illegale activiteiten en corruptie hebben grote invloed op landgebruiksveranderingen en de daarmee samenhangende duurzaamheidsdiscussie. Door het verborgen karakter en de gevaren om hier expliciet onderzoek naar te doen is hier te weinig aandacht voor.

VU co-host inVIVO planetary health event

14-01-20

Op 17 tot 21 juni 2020 landt het jaarlijkse inVIVO congres en festival in Amsterdam, met een multidisciplinaire, wetenschappelijke benadering van planetary health. De Vrije Universiteit/Amsterdam Sustainability Institute is mede-organisator met ARTIS-Micropia en het Tropeninstituut.

Proefschrift dierecoloog Oscar Franken bekroond met NEV Dissertatieprijs 2019

09-01-20

VU-dierecoloog Oscar Franken heeft met zijn proefschrift de Dissertatieprijs van de Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV) gewonnen. Met deze prijs bekroonde de jury zijn proefschrift tot de beste in het veld van entomologie in het jaar 2019.

Wetenschappers presenteren masterplan voor insectenherstel

07-01-20

Het is geen geheim meer dat vele insecten problemen hebben. Maar daar valt iets aan te doen, volgens ruim 70 wetenschappers uit 21 landen. Hun ‘road map’ voor insectenbehoud en -herstel staat in Nature Ecology & Evolution. Met veel tips voor goede voornemens voor dit jaar tot aan lange-termijn oplossingen wereldwijd.

Vleermuizen bieden inspiratie voor sonarsensoren

07-01-20

Sonarsensoren zijn een essentieel onderdeel van robots en zelfrijdende auto’s, maar ze hebben hun beperkingen. Zo zijn de metingen niet altijd even betrouwbaar. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Antwerpen ontwikkelden nieuwe sonarsensoren en -reflectoren en keken hiervoor naar de interactie tussen vleermuizen en planten.

Uitzonderlijk hoog groeipercentage vrouwelijke hoogleraren

19-12-19

Van de hoogleraren in Nederland is 23 procent vrouw, zo blijkt uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2019 van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Bij de Bètafaculteit ligt dat op 21 procent, een heel mooi percentage voor de faculteit.

MSc Ecology student Eleanor Gourevitch wint Unilever Research Prijs 2019

19-12-19

Gourevitch heeft één van de 13 Unilever-onderzoeksprijzen ontvangen die dit jaar door Unilever zijn toegekend.

Methaanlek in Ohio gedetecteerd vanuit ruimte

17-12-19

Een explosie in een gasbron in de Amerikaanse staat Ohio heeft in februari 2018 geleid tot de uitstoot van 50.000 ton methaan. Dit is door wetenschappers waargenomen met een speciaal meetinstrument TROPOMI.

Amsterdamse kennisinstellingen steken 1 miljard in AI

13-12-19

Amsterdamse kennisinstellingen hebben de handen ineen geslagen en investeren in de komende tien jaar 1 miljard euro in de ontwikkeling van verantwoorde AI-technologieën, door het opzetten van onderzoeksprogramma’s, het aantrekken van topwetenschappers en het opleiden van studenten met state-of-the-art kennis van AI. Samenwerkingen met topinstituten in de wereld, publieke partners en het bedrijfsleven worden versneld uitgebreid. De European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS) maakte deze week bekend dat de UvA geselecteerd is als ELLIS Unit om talent in machine leren en aanverwante AI-onderzoeksvelden voor Europa te behouden.

Drie VU-alumni presenteren samen met de Nationale DenkTank 10 oplossingen voor optimale digitale samenleving

12-12-19

Op 12 december presenteert de Nationale DenkTank 2019 het rapport ‘Optimaal Digitaal’ met tien oplossingen voor een beter functionerende digitale samenleving. Drie VU-alumni doken de afgelopen vier maanden samen met 17 andere jonge academici in de digitale toekomst. Vragen als ‘hoe moeten we omgaan met de bedreigingen voor online privacy?’ en ‘wat is het effect van digitalisering op onze mentale gezondheid?’ kwamen voorbij. Alle inzichten resulteren in concrete initiatieven, zoals de app Donata, het online platform InstantZorg.org en de installatie PhoneForest.

ERC Consolidator Grant voor natuurkundige Stefan Witte

12-12-19

Stefan Witte, universitair hoofddocent bij de afdeling Natuurkunde en groepsleider bij het Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL), krijgt een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro.

Wereldwijde voedselproductie in gevaar bij gelijktijdige hittegolven in gewasproducerende regio’s

09-12-19

Hittegolven kunnen de voedselproductie in gevaar brengen als ze gelijktijdig optreden in gewasproducerende gebieden, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, West-Europa, Rusland en Oekraïne. Gelijktijdige hittegolven in deze gebieden worden veroorzaakt door specifieke golfpatronen in de straalstroom die rondom de aarde cirkelt.

Twitterdata helpt bij voorkomen schade en slachtoffers overstromingen

09-12-19

VU-promotieonderzoekers Jens de Bruijn en Marleen de Ruiter, assistent-professor Hans de Moel en hoogleraar Jeroen Aerts van de afdeling ‘Water and Climate Risk’ binnen het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM), ontwikkelden samen met Jurjen Wagemaker van FloodTags en Brenden Jongman van de Wereldbank een algoritme voor het real-time opsporen en volgen van overstromingen op basis van tweets.

Martijn van den Heuvel benoemd tot URC-hoogleraar

05-12-19

Per 1 januari benoemt de VU neurowetenschapper Martijn van den Heuvel tot hoogleraar in het University Research Chair (URC) programma.

CO2-uitstoot hoogste ooit in 2019, ondanks terugdringen gebruik kolen

04-12-19