Honoursprogramma

Het Honoursprogramma is bedoeld voor studenten die aan het eind van hun eerste bachelorjaar alle vakken afgerond hebben, gemiddeld een 7,5 staan en gemotiveerd zijn om extra vakken te volgen in het tweede en derde jaar van hun studie.  

Wat houdt het in?
Je behaalt 30 extra studiepunten bovenop de 180 punten uit de normale bachelor. Dit doe je door je te verdiepen in je eigen studie en te verbreden via interdisciplinaire vakken. Bij sommige faculteiten kun je al in je eerste jaar beginnen met dit programma.

De interdisciplinaire vakken worden gegeven door topdocenten van de VU, de UvA, het Amsterdam University College en door (internationale) gastdocenten. De groepen zijn klein en je wordt geacht presentaties te geven, papers te schrijven en een actieve bijdrage te leveren aan de discussies. Enkele voorbeelden van deze vakken zijn: Brain and Behavior, Retorica, The Future Entrepreneur, Music: Listening and Philosophy en International Development.

Voorwaarde voor het behalen van je honoursbul is dat je je bachelor nominaal (dus binnen drie jaar) afrondt. Zo niet, dan komen de vakken als extracurriculaire vakken op je bul te staan, maar ontvang je geen honoursbul.

Waarom meedoen?
De redenen om mee te doen lopen uiteen: academische nieuwsgierigheid, intellectuele uitdaging, verbreding en verdieping van je reguliere studie, contacten met gelijkgestemde studenten (ook van andere faculteiten), de creatieve en interdisciplinaire leeromgeving of de honoursaantekening op je Bachelorbul. Omdat de meeste vakken in het Engels zijn komt dit ten goede aan je Engelse spreek-, luister-, en schrijfvaardigheden. Deze aantekening geeft je een voorsprong bij het solliciteren naar een functie in de wetenschap, het bedrijfsleven of de overheid.

Leuke extra's
Het Honoursprogramma is meer dan alleen het volgen van extra vakken:

  • Ieder jaar mogen we studenten selecteren voor deelname aan de Netherlands-Asia Honours summer school waarbij je 7 weken naar China en Sjanghai gaat.
  • Je wordt geïnformeerd over prestigieuze beurzen bijvoorbeeld om een master in het buitenland te doen.
  • Je kunt lid worden van Extensus, de studievereniging van honoursstudenten. Zij organiseren een buitenlandse studietrip, masterclasses en sociale activiteiten.
  • Als je alles hebt afgerond word je uitgenodigd voor het feestelijke Graduation Event.

Aanmelden
  • Je kunt je aanmelden via het formulier op vu.nl
  • De sluitingsdatum voor aanmelding is 1 mei.
  • Meer informatie over de procedure is te vinden op www.vu.nl/honours

Na je aanmelding bekijkt de Honourscoördinator of een aanvullend gesprek nodig. Op grond van de beschikbare gegevens en eventueel het gesprek, beslist de coördinator over de toelating.